wtorek, 10 listopada 2015

Łaciate babeczki z polewą czekoladową

                              Babeczki i muffinki 

Tym przepisem rozpoczynamy część " Babeczki i muffinki ". Będzie sporo pieczenia i dekorowania : )  
       ..............................................................................................................................
Pyszne i sypkie babeczki, które powstały z przepisu na babkę piaskową. Nie są zbyt słodkie, mają zrównoważony smak i miękką czekoladową polewę. Najlepiej smakują ze szklanką mleka.
CIASTO :
- 220 g mąki pszennej
- 40 g i 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 20 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
POLEWA :
- 75 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 75 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie ciasta :
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia i odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Potem kolejno wbijać jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt pomarańczowy i znów zmiksować. Wsypać przesiane składniki i wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej i wymieszać. Do drugiej wsypać przesiane kakao i również wymieszać. Ciasto jasne i ciemne przełożyć osobno do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych. Odciąć końcówki rękawów. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek naprzemiennie wyciskać z rękawów cukierniczych kleksy ciemnego i jasnego ciasta.  W ten sposób napełnić papilotki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Wykonanie polewy :
Śmietanę podgrzewać w garnuszku do momentu wrzenia, zdjąć z ognia. Natychmiast dodać posiekaną czekoladę i zaczekać, aż ta się roztopi, od czasu do czasu mieszając. Babeczki udekorować jeszcze ciepłą polewą czekoladową.
    
Możecie udekorować i wykończyć swoje dzieło oprócz polewy czekoladowej wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Degustujcie, pieczcie i oceniajcie, a następny przepis w nadchodzący weekend.

Seria " Kulinarna magia "

1 komentarz: