niedziela, 15 listopada 2015

Babeczki z herbatą matcha, czekoladą i dwukolorowym kremem

Zielone babeczki z biało-zielonym kremem. Swój kolor i aromat zawdzięczają japońskiej herbacie matcha. Dodana do ciasta czekolada podnosi smak babeczek. Czekolada z matchą to świetne połączenie !
CIASTO :
- 110 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżki herbaty matcha ( najlepiej użyć tej z napisem baking grade lub cooking grade )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych ( chocolate chips )
KREM :
- 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 200 g schłodzonego serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki przesianej herbaty matcha
Wykonanie ciasta :
 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia i herbatę przesiać przez sito do naczynia i odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując masę po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt waniliowy i znów zmiksować. Do masy wsypać przesiane suche składniki. Zawartość misy mieszać szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta, nie dłużej. Wsypać kawałeczki czekolady, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 4/5 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Wykonanie kremu :
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem, pod sam koniec dodając cukier puder. Połowę kremu dokładnie wymieszać z herbatą. Przygotować trzy jednorazowe rękawy cukiernicze. Jeden wypełnić białym kremem, a drugi - zielonym. Oba rękawy z odciętymi końcówkami umieścić obok siebie w trzecim, zakończonym tylką do dekoracji w kształcie ostro wciętej gwiazdki. Na każdą babeczkę wyciskać jednocześnie krem biały i zielony, przesuwając rękaw spiralnym ruchem od brzegu do środka ciastka. Babeczki przechowywać w lodówce.
 
 Pewnie myślicie, że połączenie herbaty z czekoladą może być trochę dziwne, ale za to pyszne. Czasami warto jest eksperymentować. Do następnego spotkania przy babeczkach : )

Seria " Kulinarna magia "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz