sobota, 16 stycznia 2016

Kruche różyczki maślane

Różyczki z ulubionego kruchego ciasta, z którym doskonale się pracuje. Bardzo ważne przy pieczeniu róż jest wyczucie swojego piekarnika : jeśli nie będzie dostatecznie nagrzany. Jeśli ciasto okaże się zbyt słabo schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną, dlatego warto upiec 1-2 na próbę. Podczas pieczenia róże rozchylają płatki - po wystudzeniu można je udekorować wedle fantazji. Wyglądają przepięknie. Idealne na walentynki, dzień matki, dzień kobiet, ale również smakują podczas świąt.
Składniki na 20 sztuk :
CIASTO :
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki wody różanej ( lub ekstraktu z wanilii ) lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie : 
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie gładkie. Można je również umieścić w misce, posiekać szybko nożem i krótko wyrobić ( do połączenia ). Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut ( na tym etapie można je również zamrozić ). Następnie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1 i 1/2-2 mm. Wykrawać kółka o średnicy 7-8 cm ( nie większe ). Układać je po 4. Zwinąć, następnie przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Rozchylić płatki. Różyczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 200 stopni około15 minut ( pierwsze 5 minut piec w temperaturze 230 stopni, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blasze ). Pieczenie można wydłużyć, przykrywając róże folią aluminiową, by nie spaliły się z wierzchu - są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce. Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Kruche, pięknie wyglądające i pachnące... Wprost idealne na słodką przekąskę. To już ostatni świąteczny przepis, co oznacza, że powracamy do części " Babeczki i muffinki ". Smacznego !

Seria " Kulinarna magia "

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza