piątek, 1 stycznia 2016

Piernikowe misie z powidłami

Misie z miękkiego ciasta piernikowego, które nie musi leżakować. Na samym miodzie, bez dodatku cukru, ze swoją ulubioną konfiturą. Foremki w kształcie misiów łatwo kupić w supermarketach. Ciasto jest mało wymagające, cierpliwie znosi modyfikacje i łatwo odwzorować w nim kształty. Wspaniała przekąska na drugie śniadanie lub pomysł na wspólne wypiekanie przedświąteczne.
SKŁADNIKI NA 6 DUŻYCH MISIÓW :
- 240 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
PONADTO :
- 6 łyżek powideł lub dowolnej marmolady
- roztopiona czekolada gorzka, mleczna, biała lub lukier do dekoracji
Wykonanie :
Miód i masło podgrzewać, mieszając, w garnuszku z grubym dnem na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić ( mieszanka może pozostać ciepła ). Mąkę, sodę i przyprawę do piernika przesiać, dodać jajka ( w całości ) i ciepłą mieszankę miodową, zmiksować. Powstała masa będzie klejąca. Formę z misiami wysmarować masłem, oprószyć mąką. Do każdej foremki wyłożyć część ciasta na spód. Następnie na środek nałożyć dużą, płaską łyżkę powideł lub marmolady. Przykryć pozostałym ciastem, dokładnie, by nie było widać nadzienia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 - 23 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. Wystudzone misie udekorować czekoladą.
Kuszący smak i zapach piernika ze swoją ulubioną konfiturą lub marmoladą smakują najlepiej. Nie mylić tylko z lubisiami !

Seria " Kulinarna magia "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz