czwartek, 24 grudnia 2015

Ciasteczka bałwanki

Roztapiające się bałwanki są ciasteczkowym hitem zimowym ! Proste ciastka maślane udekorowane przy pomocy pianek marshmallows i lukru królewskiego. Ich dekorowanie to znakomita zabawa dla całej rodziny.
Składniki na 35 ciastek ( o średnicy 8 cm ) :
CIASTO :
- 290 g zimnego masła
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
LUKIER KRÓLEWSKI :
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
PONADTO :
- pianki marshmallows do dekoracji
Wykonanie ciasta i ciasteczek :
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować aż do powstania zwartej, gładkiej masy. Można je również umieścić w misce, posiekać szybko nożem i krótko wyrobić, do połączenia. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Upieczone ciasteczka udekorować : pianki marshmallows przykleić na lukier królewski, lukrem namalować na ciasteczkach resztę dekoracji.
Wykonanie lukru :
W misie miksera rozetrzeć białka z cukrem pudrem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru. Jeśli będzie zbyt gęsty - odrobinę wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i delikatnie płynnym strumieniem wyciskać na ciastka.
Te ciasteczka dosłownie są hitem. Zwłaszcza na Boże Narodzenie. Największą przyjemność sprawia ich dekorowanie i pieczenie. Wyglądają pięknie i zimowo. Ach żal je zjadać...

Seria " Kulinarna magia "

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz