sobota, 19 grudnia 2015

Zimowe babeczki z miodem i żurawiną

Mięciutkie zimowe babeczki. Z miodem, melasą, cynamonem i soczystą suszoną żurawiną. Pieczone w przesłodkich foremkach do minibabeczek. Z najlepszą glazurą czekoladowo-miodową. Uwaga : 
uzależniają !
SKŁADNIKI NA 16 BABECZEK :
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 150 g masła
- 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki melasy
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g suszonej żurawiny
GLAZURA MIODOWO-CZEKOLADOWA :
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
Wykonanie ciasta :
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, odstawić. W misie miksera utrzeć masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Dodać miód i melasę, zmiksować ( masa może się wydawać lekko zwarzona, ale nie ma to wpływu na wypiek ). Do zmiksowanej masy wsypać przesiane suche składniki, dokładnie wymieszać szpatułką, dolewając stopniowo mleko. Ciasto powinno być gładkie, a składniki dobrze połączone. Na koniec dodać suszoną żurawinę i wymieszać. Ciasto przelać do foremek na małe babeczki, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować glazurą.
Wykonanie glazury :
W małym garnuszku połączyć wodę z miodem, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na dwie minuty, następnie mieszać do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
 s
Wspaniały słodki przysmak, który może zagościć i królować wśród waszych świątecznych deserów i ciast. Następny przepis idealny dla najmłodszych czytelników. Oglądajcie koniecznie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz